Accueil

Historique

Agenda

Les artistes

Concerts

Contact

Interviews

Liens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orgue jubé

L'orgue au jubé (situation d'origine)

transmissions

Transmission en éventail du clavier principal

Abrégé

L'abrégé du positif

Console2

La console après rénovation

Orgue

L'orgue rénové (dans la nef droite - situation actuelle)

 

De vereniging
« Sint-Hubertus Orgels »

De Sint-Hubertus vereniging zag het licht in 2004, een jaar voor de 100e verjaardag van de Sint Hubertuskerk. Het orgel stond in dat jaar nog boven op het doksaal en werd drie jaar lang haast niet meer gebruikt. Het had immers erg geleden onder de variërende vochtigheidsgraad en temperatuur, door de heteluchtverwarming aldaar.

Er werd beslist om dit mooie instrument te redden en te herstellen voor de toekomst. Het orgel werd helemaal uit elkaar gehaald, gerestaureerd en in de rechterbeuk van de kerk geplaatst, op de grond deze keer. De temperatuur en vochtigheidsgraad zijn daar stabieler. Het opnieuw overeind zetten van het orgel werd uitgevoerd door "Orguelbau Schumacher" uit Baelen, onder leiding van Arnaud van de Cauter en zijn "vzw Voce et Organo".

Zo kon het orgel opnieuw gebruikt worden tijdens misvieringen maar ook voor andere doeleinden. Het zou opnieuw harten kunnen verwarmen! In 2005, toen de kerk haar 100 jarig bestaan vierde, werden hier concerten georganiseerd. Op 19 juni 2005 speelde Arnaud Van de Cauter, zoon van Jean, die het instrument had gemaakt, op het orgel. Hij was het die ook de restauratie van het instrument in goede banen had geleid. Op 30 september 2005 vond een tweede concert plaats, « Orgel, doedelzak en percussie ». Op12 november weerklonken hier de Cantates van Bach, een derde concert, door de Kapel van de Miniemen en Carlo Hommel (†).

In 2014, dank zij het legaat Claire Timmermans van de Koning Boudewijnstichting kon het grondig herstel van het orgel van Han-sur-Lesse voltooid worden, meer bepaald wat betreft de mechaniek van het positief of tweede klavier.
Daarnaast worden elk jaar ook gratis concerten georganiseerd. Op het orgel komen liefhebbers van het orgel spelen, of jong talent of musici uit de streek...

Zo startte in 2005 een eerste reeks concerten op zondagmiddag, tijdens het toeristische seizoen. Deze « gratis orgelconcerten op zondagmiddag» trekken nu hoe langer hoe meer mensen aan.

Volgende muzikanten kwamen op het Sint-Hubertusorgel in de kerk van Han-sur-Lesse spelen, sommigen zelfs verschillende keren:

Anne-Marie NIHOUL, titulair organist van La Hulpe,
Marcel LENTZ, titulair organist van Hotton,
Dominique GOBLET, titulair organist van de abdij van Leffe,
Thierry CHLEIDE, titulair organist van Rochefort,
Fabienne ALAVOINE, leraar orgel in Doornik,
Bernard GUIOT, organist in Ciney, professor aan het IMEP en Bénédicte FADEUX, alto-mezzo.
Bernard CRELOT, titulair organist van Tintigny,zijn zoon Martin met trompet en zijn zoon Grégoire met hoorn.
Léon KERREMANS, titulair organist van de kerk van Saint-Servais in Brussel en orgelprofessor in de Academies van Mont-sur-Marchienne, Ukkel en Schaarbeek.
Charles LOOS, met eigen werk en met Stéphane MERCIER, saxofoon. Cindy CASTILLO, studente aan het Conservatoire National Supérieure van Parijs, finaliste van de Grote Prijs Orgel van Angers en professor orgel Brussel. Zij is laureate van de Belgische Stichting Roeping en organist in de Sint-Catherinakerk in Brussel,
Guillaume HOUCKE, organist en contratenor.
Emmanuel CLACENS, titularis van de grote orgels van de kathedraal in Namen.
Rudi JACQUES, orgelbouwer en titularis van de orgels in Florennes, Jean-Luc LEPAGE, adjunct-directeur van de Muziekacademie in Dinant en titularis van de grote orgels van de Collegiale van Dinant.
Martine DE PAUW, organist, geschoold in de Franstalige academie in Watermaal-Bosvoorde en de Vlaamse academie van Anderlecht.
Cédric GUSTIN, orgeltitularis Thomas (II/P) van de Sint-Bernarduskerk van Vaux-sur-Sûre en van het orgel Thunus (II/P) van de Sint-Martinuskerk van Nives.
Nicolas BATTER, trompettist, die voor Jeugd en Muziek in Belgisch Luxemburg werkte.

Enkele concerten:
Het orkest en de koren van de Kapel van de Miniemen in Brussel, Carlo HOMMEL(+), titularis van de grote orgels in de Kathedraal van Luxemburg en Regula BOENINGER, mezzosopraan: (Cantate BWV 170 en 169 + een Motet van J-S Bach).
Henri GANTY, dwarsfluit en Bernard GUIOT aan het orgel. (Teleman, Handel, Clairembault, Loeillet...)
Arnaud VAN DE CAUTER op het orgel, Marc CERREGHETTI, doedelzak en Frédéric MALEMPRE, percussie (Renaissance stukken). Arnaud VAN DE CAUTER en de SCHOLA GREGORIENNE DU SABLON (Recital Peeter Cornet).
Het QUINTET BRETON "Ars'Ys" (Orgel, Piano, Percussie, Uilleann Pipes, Electrische violoncello): composities van Hervé Lesvenan
Jean-Luc LEPAGE (orgel) en Patricia ZUINEN (hobo) in het kader van Kerstmis 'Noël en Lumière'.


In 2009 was het orgel van Han-sur-Lesse 50 jaar oud en dit werd gevierd tijdens de « Europese Weken van het Orgel ».

- Met een tentoonstelling over het orgel. Ze kwam uit de Franse Jura en werd opgevat door « La Manufacture d'orgues Deloye » uit Audelange.
- Met concerten door vier grote organisten. Zij vertegenwoordigden elk hun eigen land, ook in hun muziekkeuze.
Ton KOOPMAN vertegenwoordigde Nederland en Spanje (Spaanse Nederlanden).
Bernard FOCCROULLE, auteur van een integrale van het orgelwerk van Buxtehude, stond voor Duitsland.
Charles LOOS en Steve HOUBEN vertegenwoordigden België en LORENZO GHIELMI, met de violoniste Mayumi Hirasaki en sopraanzangeres Silvia Frigato, kwamen uit Italië.
Deze muzikanten van wereldformaat zorgden voor een onvergetelijke verjaardag en een groots feest, een blijvende herinnering!

Bovenaan de pagina